Zijn slimme wegen essentieel voor zelfrijdend vervoer?

  • 3 oktober 2018
  • 0 reacties
  • 98 Bekeken

Reputatie 5

Het Chinese Alibaba wil een belangrijke rol spelen in de toekomst van zelfrijdend vervoer. De sleutel tot succes? Slimme wegen!

In plaats van nog meer sensoren en techniek in de voertuigen zelf te stoppen, is het plan om een netwerk te bouwen van statische en connected sensoren rondom de weg. Het voordeel hiervan is drieledig:
  • Sensoren en technologie in auto’s kosten (veel meer) dan de auto’s zelf, die hierdoor onnodig duur worden. Door de technologie grotendeels in de wegen te verwerken, kunnen investeringen over meer weggebruikers verdeeld worden.
  • De voertuigen (auto’s) worden hiermee ook veiliger, omdat de sensoren aan de weg hoger zijn dan de auto’s en daarom beter overzicht hebben. Bovendien bevinden de sensoren zich in een statische positie, waardoor zij de beweging van voertuigen accurater kunnen beoordelen.
  • De sensoren langs de wegen zijn bovendien met elkaar verbonden, waardoor ze letterlijk real-time data kunnen uitwisselen over een afstand van honderden tot duizenden kilometers. Het uitwisselen en verwerken van data gaat via deze sensoren langs de weg vele male sneller dan via de voertuigen.
Alibaba start in Hangzhou met het testen van een zelfrijdende bestelauto, ‘in real life’. Dus niet in een gesloten testomgeving, maar op de openbare weg.

Doen wij het verkeerd? Zouden wij ons ook meer moeten focussen op het slimmer maken van de wegen, wanneer het gaat om zelfrijdend vervoer?

Foto: Technode/Emma Lee

0 reacties

Geen reactie

Reageer