Zijn de zelfrijdende auto’s van Toyota en Tesla haalbaar?

  • 28 februari 2019
  • 0 reacties
  • 111 Bekeken

Reputatie 4
  • Voormalig Community Manager
  • 6 reacties


Toyota presenteerde afgelopen week een ambitieus plan: volgend jaar wil de Japanse autofabrikant een zelfrijdende auto op de markt brengen. Het voertuig – Toyota zelf noemt het hun ‘moonshot’ – moet de “meest krachtige supercomputer op twee wielen worden”, aldus techspecialist James Kuffner.

Voor 2020 staat de eerste mijlpaal op de planning. Dan wil de fabrikant een auto presenteren die doormiddel van Highway Teammate zelfstandig op een snelweg rijdt. Het voertuig komt uit de koker van Toyota Research Institute Advanced Development Inc. (TRI-AD), waar Kuffner aan het roer staat. Uiteindelijk moet TRI-AD een soort Silicon Valley achtige plek krijgen middenin Tokyo.

Toyota is verre van de eerste die een gooi doet naar volledig zelfrijdende auto’s. Bedrijven als Google, Alibaba en Tesla kwamen al eerder met dergelijke ambities. Sterker nog, Elon Musk presenteerde afgelopen week een soortgelijk plan. Tot dusver is het echter nog niemand gelukt om auto’s op de markt te brengen met niveau vijf autonomie – laat staan niveau vier. En ook het project van Toyota heeft wat voeten in de aarde. Er moet een rits soft- en hardware worden ontwikkeld, de technologiekosten moeten omlaag en de fabrikant moet een leger van engineers optrommelen om alles in goede banen te leiden. Dat is lastig, want ook Toyota’s concurrenten zijn hard bezig professionals aan te trekken.

Wat denken jullie? Is Toyota straks zijn concurrenten voor en weet het zijn ambitieuze plan waar te maken of ontbreken hier de juiste resources voor?

Foto: Toyota

0 reacties

Geen reactie

Reageer