Zijn autoverzekeringen straks verleden tijd?

  • 13 maart 2019
  • 0 reacties
  • 114 Bekeken

Reputatie 5

Hebben we straks - als er niemand meer achter het stuur zit van onze auto’s - nog wel een autoverzekering nodig?

Bereiken we niveau 4 of 5 autonomie, dan moet het huidige verzekeringsmodel op de schop. Althans, dat stellen experts. Niet alleen wordt het verkeer veiliger, de bestuurder is over een tijdje geen onderdeel meer van het risicoprofiel. Gaan we slapend naar onze bestemming, dan zijn we eerder passagiers en geen bestuurder. Dus wie is eindverantwoordelijk?

Volgens sommigen wordt dat de fabrikant, hardware-ontwikkelaar of de softwarelicentiehouder. Gaat het mis op technisch vlak of laat de software het afweten, dan ligt de schuld in principe bij hen, toch? Ja en nee. De realiteit is gecompliceerder. Als een LiDAR-systeem faalt, kun je bijvoorbeeld verhaal halen bij een leverancier, maar heeft een bestuurder zijn of haar auto niet goed onderhouden, dan gaat dit niet op.

Hoe dan ook: het verzekeringsmodel gaat er anders uitzien. Verzekeraars gaan hun services steeds vaker aan bedrijven verkopen; dat staat vast. Ook zullen fabrikanten, leveranciers en ontwikkelaars steeds vaker aansprakelijk worden gesteld.

Wat denken jullie? Zijn autoverzekeringen straks verleden tijd? Discussieer mee in de comments!

Foto: Pexels

0 reacties

Geen reactie

Reageer