Zelfrijdend vervoer vergt meer aandacht voor betrouwbare informatie

  • 6 juni 2019
  • 0 reacties
  • 94 Bekeken

Reputatie 3
Badge +3
  • Community Manager
  • 10 reacties

Sweco heeft de voorspellende applicatie ‘Smart Traffic’ ontwikkeld. Het systeem berekent de meest optimale doorstroming en past de aansturing van de verkeerslichten hierop aan. ‘Een zelfrijdende auto kan op basis van deze informatie zijn snelheid bepalen en een groene golf voor zichzelf creëren’, aldus Jeroen Brouwer, manager van Mobility Solutions van Sweco.

Om zelfrijdend vervoer goed te laten functioneren, is betrouwbare informatie vereist. Wegbeheerders kunnen intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) voor twee doeleinden gebruiken: voor optimalisatie van de doorstroming van het verkeer of om weggebruikers te informeren over de tijd tot het licht op groen springt. Volgens Brouwer geven wegbeheerders nu vrijwel altijd prioriteit aan doorstroming. Dat gaat ten koste van betrouwbare informatie. Als bijvoorbeeld op het laatste moment besloten wordt een auto door groen te laten rijden, kan het zijn dat bij een ander verkeerslicht de aangegeven wachttijd niet meer klopt.
Betrouwbare informatie is nu juist zo belangrijk voor een infrastructuur met zelfrijdende auto’s, omdat de systemen zich op die informatie baseren. Door goede informatie-uitwisseling tussen verkeerslichten en verkeer moet voorkomen worden dat de industrie rond zelfrijdend vervoer Nederland links laat liggen. Brouwer: ‘Door gebrek aan betrouwbare informatie raken we op dat gebied achterop. Terwijl ons land, met innovatieve technologieën, drukke wegen en vele fietsers, juist een goede testomgeving is voor deze industrie.’

De Smart Traffic-software van Sweco wordt onder andere al gebruikt in Apeldoorn, Dordrecht en Helmond.

Wat kan Nederland volgens jou nog meer doen om de ideale testomgeving voor zelfrijdend vervoer te worden?

0 reacties

Geen reactie

Reageer