Wie helpt de zelfrijdende auto te bepalen wie hij aanrijdt?

  • 31 oktober 2018
  • 1 reactie
  • 136 Bekeken

Reputatie 5

Er verscheen een interessant artikel op AD.nl, waarin een van de morele dilemma’s wordt geschetst waar we tegenaan lopen bij het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. Welk leven is belangrijker? Dat van een kind of van een bejaarde?

Want wanneer het erop aankomt: kiest een zelfrijdende auto dan om de bejaarde te sparen, of het kind? En wat wanneer het kind door rood loopt en de bejaarde niet? Of maakt de auto wellicht de keuze om de berijder op te offeren en zichzelf in een vangrail te parkeren?

Eigenlijk wordt dat natuurlijk niet bepaald door de auto, maar door de personen die verantwoordelijk zijn voor het algoritme waar de auto gebruik van maakt. Reden genoeg voor het MIT om onderzoek te doen naar hoe mensen van over de hele wereld daar tegenaan kijken.

Je kunt zelf ook deelnemen aan dit onderzoek: http://moralmachine.mit.edu/

Wat denk jij? Gaan we deze dilemma’s ooit oplossen?

Afbeelding: MIT

1 reactie

Reputatie 3
Ik denk niet dat je in de huidige situatie deze dilemma's ooit kunt oplossen op een manier die voor iedereen goed uitpakt. Het lijkt mij logischer om te zoeken naar een manier waarop dit soort dilemma's helemaal niet opgelost hoeft te worden. In dat opzicht vind ik de benadering van China interessant, waarbij wegen en wegsignaleringen slimmer worden gemaakt in plaats van de auto's. Stel: alle lantaarnpalen, verkeerslichten en verkeersborden zouden slim zijn en het verkeer monitoren, dan zou een auto al ruim van te voren geïnformeerd zijn over een potentieel gevaarlijke situatie en hoeft er geen onmogelijke keuze te worden gemaakt. Misschien wat utopisch, maar ik denk graag dat dit mogelijk moet zijn in de toekomst.

Reageer