Welke data wordt er nu allemaal opgeslagen?

  • 6 juli 2018
  • 0 reacties
  • 183 Bekeken

Reputatie 1
BadgeAuto’s die verbonden zijn met het internet, verzamelen data. Denk bijvoorbeeld aan het brandstofverbruik, de technische staat van de auto en waar je auto allemaal is geweest, maar ook data over jouw rijgedrag. Via het internet kan deze data worden gedeeld met jou als bestuurder, maar ook met bijvoorbeeld fabrikanten, dealers of een alarmcentrale.

Garages en de Wegenwacht gebruiken de verzamelde data om snel storingen op te sporen. Daarnaast kan de data jou als bestuurder helpen om meer uit je auto te halen. Doordat je inzicht in je rijgedrag krijgt, kan je leren hoe je zuiniger of veiliger kunt rijden. Ook fijn: je ziet de actuele staat van de accu van jouw auto, zodat je niet meer wordt overvallen door een accu die ‘plotseling’ leeg is. En, heel handig, nooit meer zoeken in een enorme parkeergarage: want je weet simpelweg áltijd waar je jouw auto ook alweer had geparkeerd.

Zo zie je dat door middel van data veel goeds kan worden bereikt. Maar er kan ook misbruik van worden gemaakt. Door het bijhouden van jouw rijgedrag, kan een fabrikant bij problemen zeggen dat je de auto niet hebt gebruikt volgens normaal gebruik en garantie weigeren. Het is niet zeker dat het gebeurt, maar het kan een mogelijk scenario zijn.

Een ander voorbeeld: Door het afsluiten van bepaalde data door de fabrikant, kan je alleen terecht bij de dealer voor het uitlezen van de foutcodes en herstel van het probleem. Dit kan leiden tot hogere kosten, dan bij een universele garage of bij een pechdienst als de Wegenwacht. Het is daarom belangrijk dat consumenten, volgens de ANWB, zelf zeggenschap krijgen met wie zij hun data delen.

De ANWB zet zich ervoor in dat autobezitters zich hiervan bewust worden en dat er regelgeving wordt opgesteld omtrent autodata en het gebruik hiervan.

Wil je weten welke gegevens er verzameld worden over jouw rijgedrag? Bekijk dan eens het onderzoek dat de ANWB en haar zusterclubs uitvoerden in samenwerking met de FIA.

Onderzoek ANWB met de FIA

Wil je nog meer weten over voertuigdata? Bekijk dan My Car My Data.

0 reacties

Geen reactie

Reageer