Vraag

Waarom autonoom?

  • 3 april 2019
  • 2 reacties
  • 425 Bekeken

Reputatie 2
In mijn zoektocht naar assistentiesystemen voor motorfietsen blijft 1 vraag steeds terugkomen: waarom willen wij (industrie, overheid) autonome voertuigen? Het verkeersveiligheidspotentieel zie ik, evenals de voordelen betreft duurzaamheid, doorstroming, mobiliteitsgeluk en dergelijke. Maar in het licht van huidige ontwikkelingen blijkt niveau 5 of 1) onhaalbaar of 2) onbetaalbaar. Waar komt dan die drive vandaan? Moeten we niet tevreden zijn met Level 3...

2 reacties

Reputatie 4
Badge +6
Met level 3 moeten we m.i. vooral niet tevreden zijn. De reden is dat level 3 veel taken overneemt van automobilisten, maar geen problemen kan oplossen. Dan moet de automobilist weer in de loop komen. En dat blijkt, uit meerdere onderzoeken, een probleem te zijn. Als een auto zelfstandig rijdt, dan kunnen automobilisten zich niet op de weg blijven concentreren blijkt uit meerdere onderzoeken. Met als gevolg dat ze andere dingen gaan doen. Als dan de auto ineens vereist dat de automobilist het overneemt, dan kost dat zo'n 5 tot 7 seconden voordat de automobilist door heeft wat er aan de hand is en kan ingrijpen. De vraag is of er situaties zijn waar je zoveel tijd hebt, waarschijnlijk niet.
De vraag is dus of je mensen wel moet willen laten autorijden met level 3. Je kunt het beter level 3 overslaan (wel uiteraard testen door ontwikkelaars) en pas bij een veilig gebruik van level 4 weer loslaten in het verkeer. Dan is de auto in elk geval wel instaat zaken op te lossen als de automobilist niet tijdig reageert.

Dan op je vraag komt er wel een level 4 of 5? De reden waarom het onhaalbaar en onbetaalbaar wordt geacht heeft te maken met de data die wordt verzameld en gedeeld en de rekenkracht. Wie weet waar techniek in de toekomst toe in staat is? Hoever zijn we al niet gekomen met computers? Tegelijkertijd kan je je afvragen of een zelfrijdende auto in een stad als Amsterdam ooit zelf kan rijden als bijv. fietsers zich niet gedragen als fatsoenlijke weggebruikers maar kris kras door het verkeer rijden.

Er is niets mis met deze ambitie. Juist door ambitie kunnen we grote stappen zetten. Met als gevolg dat we het doel misschien halen. En zo niet, dan hebben we in elk geval grote stappen gezet en veel nieuwe technologie ontwikkeld die helpen bijdragen aan de verkeersveiligheid.
Reputatie 2
Dank voor je antwoord @chottentot! Dat er niets mis is met deze ambitie ben ik het volledig mee eens. Stof tot nadenken in elk geval!

Reageer