RADD onderzoekt mogelijkheden en uitdagingen autonoom vervoer

  • 13 december 2019
  • 0 reacties
  • 134 Bekeken

Reputatie 5

 

Autonoom rijden krijgt steeds meer aandacht en publiciteit. In verschillende landen, waaronder Nederland, zijn er proeven mee gedaan op de weg. Uit onderzoek door de TU Delft blijkt dat de invoering van autonoom rijden in de praktijk nog niet zo eenvoudig is.

 

Proeftuin automatisch vervoer

Het Research lab Automated Driving Delft (RADD) is een onderzoekscentrum voor automatisch rijden. “Op de campus wordt geëxperimenteerd met automatisch vervoer in levensechte situaties.”, aldus Sascha Hoogendoorn, directeur Automatisch rijden aan de TU Delft. “We onderzoeken bijvoorbeeld hoe een zelfrijdende auto reageert op het gedrag van voetgangers, fietsers en andere vormen van mobiliteit,” vervolgt Sascha. “Hoe gaat die interactie met andere verkeersdeelnemers in de toekomst? Sensortechnologie is daarvoor heel belangrijk en op dat terrein zijn we in Delft heel ver.”

 

Test en denkwerk

Hoogendoorn vertelt: “Om straks autonoom te kunnen rijden moeten er nog talloze andere vraagstukken worden opgelost. Welk type wegbelijning heb je nodig? Komen er alleen sensoren in voertuigen of ook in het wegdek, de vangrail of de signaleringen boven de weg? Welke eisen stellen grote hoeveelheden voertuigen aan de netwerksnelheid? Hoe gaan we om met het 5G-netwerk? Hoe maken we GPS zo betrouwbaar mogelijk? Welke data verwerken we in de auto tot informatie en welke brondata versturen we naar de omgeving en andere voertuigen?”.

 

Nabije toekomst of nog ver weg?

De toekomst al is ingezet, geeft Sascha aan. Maar ze is ook realistisch over de tijd die het nog duurt voor we overgaan tot de volledige invoering van zelfrijdende auto’s. “Ik kan er met de beste wil van de wereld geen uitspraak over doen. In de steden gaat het waarschijnlijk nog minstens 30 jaar duren. Op sommige delen van de snelweg kunnen bepaalde toepassingen waarschijnlijk eerder ingevoerd worden. Maar dit is allemaal afhankelijk van de ontwikkelingen van de techniek, de toepassingen in de infrastructuur en in de vervoersmiddelen zelf. En dan moet er ook nog wet- en regelgeving voor worden ontwikkeld. Kortom, er komt veel meer bij kijken dan men denkt”

 

We zijn benieuwd hoe jij erover denkt. Gaan wij autonoom vervoer nog meemaken, of is het iets voor volgende generaties?

 

afbeelding: RADD


0 reacties

Geen reactie

Reageer