Onderzoek: interactie tussen automatische auto en fietser kan beter

  • 11 maart 2020
  • 0 reacties
  • 50 Bekeken

Reputatie 5

Automatische voertuigen zijn onvoldoende afgestemd op kwetsbare weggebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van de TU-Delft. De universiteit onderzocht de interactie tussen fietsers en automatische voertuigen op het moment dat ze in dezelfde richting rijden.

 

Op dit moment zijn automatische voertuigen vooral geprogrammeerd op zo min mogelijk interactie met kwetsbare weggebruikers. En dat is niet efficiënt, vindt de TU-Delft. Het project onderzocht daarom of er veranderingen in het gedrag van fietsers waren te ontdekken bij twee verschillende interactie scenario’s tussen auto’s.

  • Volgen. Het voertuig gaat dan op de snelheid van de fietser rijden als deze nadert.
  • Inhalen. Het voertuig haalt de fietser in.

Door middel van veldtesten werd er onderzocht welk scenario het meeste risico met zich meebrengt. Bij beide scenario’s werd er getest met een automatisch en een handmatig bestuurd voertuig.

 

Uitkomsten

Uit het onderzoek blijkt dat het scenario waarin het voertuig de fietser inhaalt een groter risico met zich meebrengt dan wanneer het voertuig de fietser volgt. Vooral met een automatisch voertuig was het risico groot. Maar ook bij het scenario volgen waren er risico’s. Zo bleek dat de fietser meer snelheid ging maken en over de schouder keek. Dat leidt tot minder balans en een kleinere afstand tot de stoep. De interactietijd moet dus laag blijven om de veiligheid te garanderen.

 

Benieuwd naar alle uitkomsten: lees dan het hele onderzoek (Engels).

 

Wat denk jij dat er moet gebeuren om risico’s zoveel mogelijk te beperken? Laat het ons weten in comments.


0 reacties

Geen reactie

Reageer