Motor vs Tesla: wie zit er fout?

  • 2 augustus 2019
  • 1 reactie
  • 196 Bekeken

Reputatie 3
Badge +3
  • Community Manager
  • 10 reacties
Op een snelweg in de Amerikaanse staat Californië reed een motorrijder begin juni opzettelijk tegen een Tesla aan. Volgens hem maakte de automobilist geen ruimte vrij om te passeren. De bestuurder van de Tesla gaf zijn autopilot de schuld. Wie zat er nou eigenlijk fout?

Het lost natuurlijk niks op om opzettelijk tegen een auto aan te rijden, maar de motorrijder staat ergens in zijn recht. In Californië is het - net als in Nederland - toegestaan om met de motor tussen langzaam rijdend verkeer door te rijden. Sterker nog, de California Vehicle Code Section geeft aan dat het bewust blokkeren van motoren niet is toegestaan. Op deze manier wordt ruimte op de weg optimaal benut. Bovendien gebeuren er in een file achteraan de meeste ongelukken en zijn motorrijders nou eenmaal kwetsbaarder dan automobilisten.

Dat de bestuurder van de Tesla zijn autopilot de schuld geeft, maakt het hele verhaal nog ingewikkelder. Want hoewel zelfrijdende voertuigen een positief effect hebben op de verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming, reed de automobilist in een Tesla Model 3: een auto waarin de bestuurder alles nauwgezet in de gaten moet houden. Ja, de auto kan op de snelweg automatisch rijden, maar men krijgt bij aankoop wel een waarschuwing: ‘de functies die momenteel beschikbaar zijn, vereisen actief toezicht van de bestuurder en maken de auto niet zelfrijdend’. Kortom, rijd jij in zo’n auto, dan moet je zelf het verkeer inschatten.

Wat vinden jullie? Wie zat hier fout? Discussieer mee!

1 reactie

Reputatie 3
Lijkt mij duidelijk de schuld van de automobilist. Ook is duidelijk dat de Autopilot van Tesla nog niet bekend was/was voorbereid op dit scenario, dus dat lijk me een kwestie van 'even' de software updaten. Neemt niet weg dat zolang de wet nog zegt dat de bestuurder eindverantwoordelijk is, hij natuurlijk wel gewoon moet blijven opletten. En verder vind dan nog wel iets van een motorrijder die opzettelijk doorrijdt om zijn punt te maken 😒

Reageer