Hoe werkt een zelfrijdende auto?

  • 26 juni 2018
  • 1 reactie
  • 462 Bekeken

Reputatie 4
  • Voormalig Community Manager
  • 6 reacties
Het klinkt als toekomstmuziek, maar er wordt al volop mee geëxperimenteerd: de zelfrijdende auto. Soms wordt ‘ie ook wel autonoom voertuig of connected voertuig genoemd. Als de rijtaken voor 100% geautomatiseerd zijn, en het voertuig geheel zelfstandig de weg kan vinden, spreken we over een volledig zelfrijdend voertuig. Maar zover is het nog niet. Er zijn op dit moment geen volledig zelfrijdende auto’s op de Nederlandse wegen.

Wat tegenwoordig een zelfrijdende auto wordt genoemd is eigenlijk een gewone auto met slimme sensoren en systemen die rijondersteuning biedt. De auto kan om zich heen kijken en zelfstandig reageren op dreigende gevaren. Zo kunnen de systemen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de auto automatisch stopt als er een obstakel voor de auto opdoemt en de bestuurder niet reageert.

Een andere toepassing van de techniek is ‘adaptieve cruise control’. Cruise control betekent dat een auto een eenmaal ingestelde snelheid blijft aanhouden, totdat het systeem dat onderbreekt. Als een cruise control adaptief is, ‘kijkt’ het systeem met een korte afstandsradar naar het verkeer vóór de auto. Het remt af als de voorganger afremt. Zodra de voorganger weer versnelt, trekt het systeem weer automatisch op naar de ingevoerde snelheid. Dit zorgt er niet alleen voor dat je met minder stress rijdt, ook de kans op kop-staart botsingen wordt door dit staaltje - relatief simpele - techniek een stuk kleiner.

Wat vind jij van de ontwikkelingen rondom de zelfrijdende auto? En wat verwacht je hiervan in de toekomst?

1 reactie

Reputatie 3
Goed artikel over de noodzaak van een uniforme 'taal' voor zelfrijdende auto's, om de veiligheid ervan te kunnen waarborgen: https://www.theverge.com/2018/10/11/17960456/self-driving-cars-av-safety-common-language-rand

Reageer