Fietsers banger voor zelfrijdende auto’s dan traditionele voertuigen

  • 6 maart 2019
  • 0 reacties
  • 63 Bekeken

Reputatie 3
Badge +3
  • Community Manager
  • 10 reacties

Hoewel de verkeersveiligheid er met de opkomst van zelfrijdende voertuigen (naar verwachting) op vooruit gaat, is er toch nog veel wantrouwen rondom autonome auto’s. Uit een rapport van Het Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat fietsers zich onzekerder voelen bij een dreigend conflict met een zelfrijdende auto’s dan bij traditionele.

Waar die onzekerheid vandaan komt? SWOV noemt als voornaamste reden dat zelfrijdende voertuigen geen signalen afgeven wanneer ze stoppen. Doen ze dit wel, dan zijn fietsers juist sneller geneigd ze te vertrouwen. Ook educatie - of eigenlijk het gebrek daaraan - speelt een rol. Is een fietser beter voorgelicht over een Zelfrijdende auto, dan fietsen ze sneller door in een bedreigende situatie.

Hierop baseert SWOV ook hun advies: laat zelfrijdende voertuigen duidelijke signalen afgeven en spring bij de lancering van volledig zelfrijdende auto’s in op bestaande vooroordelen die weggebruikers over de voertuigen hebben.

Stel jij zou je in een potentieel gevaarlijke situatie bevinden, zou je een volledig autonome auto dan vertrouwen? Zo nee, hoe zou jij je veiliger voelen?

Foto: Pexels

0 reacties

Geen reactie

Reageer