Europese Commissie komt met duidelijke regelgeving voor autonoom rijden

  • 25 februari 2019
  • 0 reacties
  • 116 Bekeken

Reputatie 5

Om autonoom vervoer verder in het zadel te helpen, komt de Europese Commissie dit jaar met duidelijke regelgeving. In heel Europa willen ze richtlijnen omtrent verkeersborden en aansprakelijkheidsregels harmoniseren en aanscherpen, zodat zelfrijdende voertuigen ook in andere landen zonder gevaar de weg op kunnen.

De aan te nemen wetgeving is gebaseerd op een rapport van Europarlementariër Wim van de Camp. Voertuigen moet interoperabel zijn en digitaal met elkaar kunnen communiceren. “Dit zal ervoor zorgen dat een zelfrijdende auto door Europa kan rijden en bijvoorbeeld niet bij de grens in Hazeldonk stopt, omdat hij de Belgische verkeersborden niet kan lezen”, aldus Van de Camp. Uiteindelijk is het terugdraaien van verkeersongevallen het einddoel.

Hoe ze hier invulling aan gaan geven? Daar zijn de Europese Commissie en marktpartijen het nog niet over eens. Beiden willen namelijk qua communicatie iets anders. Alleen bewezen technieken zijn volgens de Europese Commissie interessant om mee te nemen in de wetgeving en dat is vooralsnog WiFi. De markt – en Van de Camp zelf ook – wil daar 5G aan toevoegen. Hij is van mening dat Europa het voorbeeld moet nemen aan China en VS, waar er met beide vormen wordt geëxperimenteerd

Foto: Pixabay

0 reacties

Geen reactie

Reageer