Een sensorloze autonome auto: kan het?

  • 30 april 2019
  • 2 reacties
  • 162 Bekeken

Reputatie 3
Badge +3
  • Community Manager
  • 10 reacties

Start-up Wayve wil sensorloze autonome auto’s op de markt brengen. Het Britse bedrijf is ervan overtuigd genoeg te hebben aan een camera, GPS-tracker en krachtige computer om overal autonoom te rijden.

Alle (semi-)autonome auto’s maken momenteel gebruik van Radar of LiDAR – wat het verschil is daartussen leggen we hier haarfijn uit – maar hoe zou zo’n sensorloze auto werken?

Voertuigen met Radar of LiDAR scannen constant hun omgeving, nemen informatie hieruit op en verwerken dit vervolgens. Het systeem van Wayve vertrouwt op informatie uit eerdere rijervaringen van de bestuurder. Dit betekent – volgens de website van Wayve zelf – dat het langer duurt voordat het systeem wordt geïmplementeerd. “Met elke interventie van de bestuurder wordt het systeem slimmer. De auto wordt niet overladen met systemen en data, maar verbetert zichzelf stap voor stap”, aldus de startup.

Een aantal professionals laat zich – op z’n zachtst gezegd – sceptisch uit over het idee. “Kunstmatige intelligentie presteert juist beter bij veel méér data in plaats van minder”, vertelt Rick Tewell, COO bij Velodyne LiDAR. Matt Weed van het Amerikaanse Luminar Technologies sluit zich hierbij aan. “Het punt van autonome auto’s is dat ze veiliger zijn dan een menselijke bestuurder. Ik zie niet in waarom je technologie elimineert die de veiligheid juist verbetert. Het is die gewenste robuuste combinatie van systemen die botst met de vereenvoudigde benadering van Wayve.”

2 reacties

"Start-up Wayve wil sensorloze autonome auto’s op de markt brengen. Het Britse bedrijf is ervan overtuigd genoeg te hebben aan een camera, GPS-tracker en krachtige computer om overal autonoom te rijden."


Een camera is toch ook een sensor? Onze ogen en het feit dat we daarmee kunnen zien is toch een van onze zintuigen? Daarmee 'sensen' we de wereld om ons heen.
Reputatie 4
Badge +6
Alleen een camera? En wat als er dichte mist is? De camera ziet niets meer en is dus volkomen nutteloos. Een radar kan in elk geval door de mist nog obstakels detecteren en er op anticiperen.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik het eens ben met de experts. Je hebt een combinatie van sensoren nodig om de omgeving blijvend te kunnen monitoren. Vooral sensoren die complementair aan elkaar zijn en samen een steeds groter stukje van de puzzel invullen. Alleen camera's lijkt me vragen om ongevallen. Of zijn er mensen die er anders over denken?

Reageer