Connected autonome auto’s bevorderen de verkeersdoorstroom

  • 5 juni 2019
  • 0 reacties
  • 95 Bekeken

Reputatie 3
Badge +3
  • Community Manager
  • 10 reacties
Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat autonome voertuigen de doorstroom van het verkeer bevorderen. Met minimaal 35%.

Dit concluderen onderzoekers op basis van een test met een dummy-baan. Gewoon op de kantoorvloer. Wat bleek? Zelfrijdende auto’s die communiceren, spelen beter in op de doorstroom van het verkeer en voorkomen files. Ook als een onoplettende bestuurder roet in het eten gooit. “We hebben ook een normale auto aan de vloot toegevoegd met als opdracht aan de bestuurder (via een joystick) om agressief rond te rijden. Je ziet de autonome auto’s dan ruimte maken voor deze bestuurder wat de verkeersveiligheid ten goede komt”, aldus de onderzoekers.Vorige week presenteerden ze hun bevindingen in Cambridge. Communicatie is het allerbelangrijkste. Met alleen autonome voertuigen ben je er namelijk nog niet. De auto’s moeten met elkaar praten, willen ze het verkeer sneller maken.

Toch is een kanttekening op z’n plaats. Eerder dit jaar gaf universitair mobiliteitsdocent Maaike Snelder aan dat autonome auto’s het fileprobleem juist erger kunnen maken.

Wat denk jij? Snijdt het onderzoek hout? Of wordt er met bepaalde factoren – zoals een eventuele toename van het aantal auto’s – niet genoeg rekening gehouden?

Foto: Unsplash

0 reacties

Geen reactie

Reageer