CEO autofabrikant waarschuwt voor ‘onverantwoorde’ uitrol AV

  • 16 april 2019
  • 0 reacties
  • 69 Bekeken

Reputatie 5

Eerder deze week schreven we een artikel over de EU die dertig veiligheidssystemen verplicht vanaf 2022 om voor te bereiden op de autonome auto. De hoogste baas van Volvo Cars vreest dat een voortijdige uitrol van autonome rijsystemen vertraging zal opleveren voor ‘de belangrijkste levensreddende technologie in de geschiedenis van de auto’.

Volgens Volvo CEO Samuelsson is het ‘onverantwoord’ om autonome auto’s op de weg toe te laten als ze niet volkomen veilig zijn, omdat anders het vertrouwen in deze voertuigen van het publiek en bij overheden snel verdwenen is. “Iedereen in deze industrie heeft wat dat betreft dezelfde verantwoordelijkheid. Pakken we het verkeerd aan, dan draaien we een technologie de nek om die de meeste levens gaat redden in het bestaan van de automobiel.”

Te veel vertrouwen
Nu al blijkt dat berijders vaak erg vertrouwen op rijhulpsystemen (ADAS), mede omdat autofabrikanten de mogelijkheden van de systemen te rooskleurig afschilderen. Samuelsson waarschuwt: “Je moet heel voorzichtig zijn als je deze techniek introduceert, ik denk dat het juist veiliger moet zijn dan berijders verwachten.” De CEO voegde eraan toe dat de verantwoordelijkheid voor deze voertuigen ‘neerkomt op degene die het systeem verkopen’. “Als je niet absoluut zeker weet dat een auto veilig met een verkeerssituatie kan omgaan, moet je het systeem niet verkopen, anders is het echt onverantwoord.”

0 reacties

Geen reactie

Reageer