Wegen straks drukker dan ooit: hoe lossen we het ‘nieuwe fileprobleem’ op?

  • 20 mei 2020
  • 2 reacties
  • 123 Bekeken

Reputatie 5

De kop van de crisis is eraf, maar dat betekent niet dat alles weer zo wordt als vroeger. Nu onze maatschappij langzaam op gang komt, moeten we wennen aan ‘het nieuwe normaal’: een manier van leven die onherroepelijk veranderd is door corona. En dat gaat ook impact hebben op onze mobiliteit. Want laten we eerlijk zijn: hoe ondraaglijk deze periode soms ook is, verkeersdrukte - zowel op de weg als in het OV - was de afgelopen twee maanden even verleden tijd. Een uitkomst voor iedereen die dagelijks moest aansluiten in de file.

 

Autoweek kopte onlangs dat files straks ‘langer worden dan ooit.’ Onderzoek uit Engeland stelt namelijk dat veel consumenten het OV niet veilig genoeg vinden om in te reizen. In plaats daarvan pakken meer mensen naar verwachting de auto. Henk van Zuylen, hoogleraar Dynamisch Verkeers- en Transportmanagement aan de TU Delft, haalt China aan als voorbeeld: “De files kwamen allemaal terug en zelfs sterker dan in maart 2019. In de zeventien onderzochte steden nam de congestie gedurende de spitsperiodes tot zo’n 20% toe.” Daarnaast zullen files meer irritaties opwekken dan ooit tevoren. Iedereen begon immers net te wennen aan die rustige wegen.

 

Hoe zorgen we ervoor dat de snelwegen straks niet dichtslibben? Discussieer mee in de comments.


2 reacties

Ik denk dat het helpt als we niet zwartwit kijken naar werken thuis of op het hoofdkantoor. Veel grote - gecentraliseerde- werkgevers zouden er goed aan doen om te kijken of je flexibele werkplekken in de regio kunt aanbieden (dus: coronaproof, sociaal, arboproof, work-life-balance-proof, veilig te bereiken / op ebike-afstand). Zie ook de whitepaper op https://satellietkantoor.nl/

Reputatie 2
Badge +6

Dat is inderdaad een interessante oplossing @christiaanrasch. Daarmee zou een groot deel van de files al weggenomen kunnen worden inderdaad.

Reageer