Smart mobility: wat staat er in de startblokken?

  • 30 januari 2019
  • 0 reacties
  • 125 Bekeken
Smart mobility: wat staat er in de startblokken?
Reputatie 5
Nieuw jaar, nieuwe kansen; ook voor slimme mobiliteit. Er staat genoeg op de planning. Wij zetten de nog te komen ontwikkelen voor je op een rij.

Deelauto’s
Amsterdam schroeft volgend jaar het vergunningenplafond voor elektrische deelauto’s op naar 2.500. De gemeente heeft momenteel plek voor 750 vergunningen en geeft er 350 uit per provider. Car2Go maakt hier al maximaal gebruik van, maar sinds een paar weken heeft ook Fetch Car Sharing een vloot van 100 auto’s in onze hoofdstad gestationeerd.

Deelfietsen
Brussel investeert een flinke duit geld in elektrische deelvoertuigen: maar liefst 8,8 miljoen euro. Wat daar tegenover staat? Een proef in Amsterdam en nog zes andere Europese steden. Het traject duurt drie jaar en moet bewijzen dat onder meer elektrische deelfietsen (en bakfietsen!) commercieel levensvatbaar zijn.

Laadpunten
De Rijksoverheid wil haar voertuigen-vloot verduurzamen. Er is een contract afgesloten met installatiebedrijven Unica en ENGIE om 2.000 laadpalen te plaatsen op eigen terrein. Daarnaast worden er vanaf 2028 geen benzine- of dieselvoertuigen meer aangeschaft.
Subsidie
Het was al een tijdje bekend, maar er komt in 2021 een aanschafsubsidie voor particuliere elektrische voertuigen. De overheid wil hiermee de transitie naar volledig elektrisch rijden een slinger geven. En dat is nodig: volgens de laatste berichten rijdt er in 2040 nog maar dertig procent elektrisch. Nederland richt hun pijlen met deze move op 2025.

Slimme verkeerslichten
Met Talking Traffic wil de provincie Noord-Holland de komende jaren 260 provinciale verkeerslichten vervangen door slimme lichten. Het bevordert de doorstroom van verkeer én is goed voor het milieu. Er is een kleine 5 miljoen euro opzijgelegd voor dit project. Vorige week was de eerste test.

Waar of door wie worden er volgens jullie de grootste stappen gezet op het gebied van smart mobility? Laat het ons weten!

Foto: Rawpixel

0 reacties

Geen reactie

Reageer