Na 6 april problemen met je navigatiesysteem?

  • 5 april 2019
  • 1 reactie
  • 370 Bekeken

Reputatie 5

In de nacht van 6 op 7 april worden de weektellers van GPS-ontvangers wereldwijd op 0 gezet. Grote kans dat dit je niets zegt, maar het kan voor wat oudere navigatiesystemen betekenen dat ze na deze datum niet meer werken. Het is daarom zeker de moeite waard om dit even te checken.

Waarom gebeurt dit?
De reden voor het op 0 zetten van de weektellers (ook wel: de weekomwenteling, of Week Number Rollover/WNRO) is dat oudere systemen niet verder tellen dan 1023 weken. Daarom beginnen de tellers opnieuw als week 1024 aanbreekt. De huidige weektelling loopt sinds 1999, het jaar van de eerste omwenteling. Toen zorgde het terugspringen van de tellers voor weinig problemen, omdat er nog maar weinig navigatiesystemen in gebruik waren onder consumenten. Dat is nu wel anders.

Waarom kan dit gevolgen hebben?
Zonder op alle technische details in te gaan, komt het erop neer dat jouw nagivatiesysteem op basis van satellieten bepaalt waar jij je bevindt. Om dit te kunnen doen dient het systeem precies te weten welke datum het is. Want dat laatste is weer belangrijk om te bepalen waar de betreffende satellieten zich op dat moment bevinden. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer jouw weeknummers niet meer kloppen, dit het hele model in de war brengt.

Vooral voor wat oudere inbouwsystemen kan dit grote gevolgen hebben, omdat ze minder vaak van een update worden voorzien dan losse systemen.

Wat kun je doen?
Zorg dat jouw navigatiesysteem up to date is door de laatste software updates te installeren. En check op de website van de leverancier van jouw systeem wat er gemeld wordt over de WNRO. Mocht je na dit weekend toch twijfelen of jouw systeem nog goed werkt (en deze effecten kunnen ook pas na enige tijd optreden), dan kun je er ter vergelijking een mobiel navigatiesysteem naast houden, bijvoorbeeld Google Maps. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je dat veilig doet en handsfree 😉.


Heb jij zelf vragen of tips?

1 reactie

Reputatie 1
Een vriend van me had daar ook een mailtje over gekregen, over die WNRO, waarin stond dat hij op het linkje moest klikken voor een update. Hij dacht dat het spam/phishing was 😂

Reageer