Vraag

Gebruik Android auto

  • 1 februari 2019
  • 4 reacties
  • 2040 Bekeken

Ik heb een nieuwe Mitsubishi Outlander PHEV gekocht.
Daarin blijkt de navigatie alleen mogelijk met Android Auto in een soort bèta-versie.
Die versie is nog niet vrijgegeven voor Nederland.

Je kunt de navigatie alleen gebruiken door het openzetten van alle apps op je smartphone. Daardoor start de app op je phone bij elk gebruik van de auto, ook als je de navigatie niet wil gebruiken, bij korte ritten in eigen omgeving. Er verschijnen dan echter wel meldingen op phone en dashboard.
Dat leidt ontzettend af.
Ik vind het ronduit gevaarlijk. De basisfunctie in een auto; navigatie leidt tot allemaal ongewenste actie van ongewenste apps.
Mitsubishi heeft kennelijk de interactie met bestuurders verkocht aan Google.

Is deze onveiligheid door afleiding allemaal toegestaan? Bij Mitsubishi kom ik niet verder.

4 reacties

Reputatie 4
Badge +6
Ik ken zelf de werking Android Auto niet, mede omdat ik zelf een iPhone heb. Ik heb sinds eind augustus een auto met Apple Carplay. Ik moet zeggen dat ik daar een stuk positiever over ben. Carplay is te bedienen met spraak. Je kunt op deze manier iemand laten bellen en je favoriete muziek aanvragen, zonder je ogen van de weg af te halen. En zelfs je bestemming noemen en Apple rijdt er heen. Wat ik wel jammer vind is dat Whatsapp niet geblokkeerd wordt. Ik zie elk berichtje van Whatsapp binnenkomen. Ik kan ze niet lezen, want Apple toont mij niet de inhoud, maar het naar beneden komen van een berichtnotificatie leidt toch af. Liever had ik gezien dat ik de keuze had om deze notificaties uit te zetten.
Overigens heeft Apple het nu mogelijk gemaakt om ook te navigeren met apps van derden en ik ben erg benieuwd hoe de apps van o.a. Flitsmeister en TomTom worden weergegeven.
Reputatie 1
Wat waardeloos zeg, @A. Schikler! Ik vind het echt bizar dat je bij een nieuwe auto zo'n slechte interactie met je telefoon hebt. Natuurlijk zit je niet te wachten op al dat soort ongewenste afleiding, alleen maar omdat je gewoon af en toe een navigatie-app wilt gebruiken. Veel mensen gebruiken navigatie-apps, dus je zou inderdaad verwachten dat zo'n autofabrikant dit netjes regelt, zodat je dit soort apps op een verkeersveilige manier kunt gebruiken.

Je schrijft dat je bij Mitsubishi niet verder komt, maar wat zeggen zij dan?
Reputatie 1
Somige Android Apps zijn wel vanuit andere landen te installeren. Android auto kan je ook van buiten de officiele Play sttore installeren. Bijvoorbeeld https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/
Reputatie 3
Badge +3
Thanks voor de tip @tauvic! Heb het via deze weg ook zelf een keer gedaan en dat werkte. Moest daarvoor wel mijn beveiligingsinstellingen wijzingen en toestaan dat apps uit onbekende bronnen geïnstalleerd mochten worden. Wat natuurlijk risico's met zich meebrengt... dus let daar wel op.

Reageer