Spitsmijden

 • 30 mei 2018
 • 5 reacties
 • 290 Bekeken

Reputatie 4
 • Voormalig Community Manager
 • 6 reactiesWe hebben er allemaal wel eens last van en niemand vindt het leuk: filerijden in de spits. Wat kun je er tegen doen? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

Tips:
 • Ga voorbereid op weg

  Zorg dat je op de hoogte bent van de actuele verkeerssituatie. Uit onderzoek van ANWB blijkt dat weinig automobilisten dit doen, maar het is heel gemakkelijk te checken via een app.
 • Zorg voor alternatieve routes

  Niet een kleine afsnijroute, maar een echte alternatieve route. Als je bijvoorbeeld vaak file hebt op je standaard route, kan het lonen om een tweede route te plannen. Er leiden tenslotte meer wegen naar Rome!
 • Rij buiten de spits om

  Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je agenda moet het toelaten natuurlijk, anders is thuiswerken ook een optie. De spits duurt ongeveer van 07:00 tot 09:30 en 16:30 tot 19:00.
 • Voeg soepel in

  Ga niet meteen aan het begin van de in- of uitvoegstrook van de snelweg al vol in de ankers om zo snel mogelijk in of uit te kunnen voegen. Door al dat remmen ontstaat een schokgolf die soms kilometers terug nog merkbaar is op de weg. Maak snelheid en benut de strook zo goed mogelijk.
 • Laat de auto thuis

  Pak de OV-fiets, trein of ga carpoolen. Je vindt op bijna ieder treinstation een OV-fiets tegenwoordig.
 • Blijf op dezelfde rijstrook

  Soms lijkt de ene rijstrook sneller te gaan dan de ander, maar als je van rij wisselt zul je precies zien dat de rij waar je eerst stond toch ineens veel sneller gaat. De linkerrijstrook lijkt sneller, maar in de file is daar vaak de meeste onrust. Waardoor het links vaak als eerste vastloopt en de kans op kop-staartbotsingen groter is.

Hoe ga jij om met de spits? En wat doe je om files tijdens de spits te ontwijken? Gebruik je een app? Pas je jouw reistijden aan of reis je simpelweg niet?

Deel tips, vraag om hulp en discussieer mee!

5 reacties

Reputatie 2
Ik ga nooit op stap zonder Google maps eerst te raadplegen.
Dan heb je direct inzicht in waar op de route je files kunt verwachten en meestal komt hij ook wel met 2 of 3 alternatieve routes.
Reputatie 3
Het wordt hoog tijd dat mijn autonavigatie zichzelf nu ook eens automatisch zou updaten. Het businessmodel van de navigatiejongens voelt wat achterhaald. Zijn er al auto's (automerken) die dit automatisch doen, zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt?
Over dat thuiswerken: nog best lastig in sommige bedrijfstakken, maar er blijken wel steeds meer mensen te zijn die de spits bewust vermijden door thuis te werken. Dit rapport is toevallig vandaag gepubliceerd: https://www.kimnet.nl/publicaties/rapporten/2018/06/14/effecten-van-het-nieuwe-werken-op-mobiliteit-en-congestie-2000-2016
Reputatie 4
Over dat thuiswerken: nog best lastig in sommige bedrijfstakken, maar er blijken wel steeds meer mensen te zijn die de spits bewust vermijden door thuis te werken. Dit rapport is toevallig vandaag gepubliceerd: https://www.kimnet.nl/publicaties/rapporten/2018/06/14/effecten-van-het-nieuwe-werken-op-mobiliteit-en-congestie-2000-2016
Thanks voor het delen Nina! Interessant onderzoek. Het Nieuwe Werken werkt dus 😉.

De conclusie uit het onderzoek hieronder komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar toch had ik niet verwacht dat 40% schuift met werktijd om de spits te mijden.

Het aantal thuiswerkuren groeide tussen 2000-2016 met 38 procent. Het schuiven met werktijd om de spits met de auto te mijden groeide met 40 procent.
Reputatie 2
Ik gebruik eigenlijk altijd de navigatie die ingebouwd zit in mijn Audi A1 door gebruik van het radiosignaal pakt deze automatisch op waar files staan en stelt dan een andere route voor. Probleem is wel dat hij bijna ieder jaar ge-update moet worden omdat hij anders wegen niet herkend (bijv. de nieuwe A4 bij Delft)

Reageer