Ongestoord onderweg? Rij MONO!

  • 14 september 2018
  • 6 reacties
  • 673 Bekeken

Reputatie 5
Deze nieuwe overheidscampagne waarschuwt voor appen en bellen in het verkeer. De kans op ongelukken is tijdens het gebruik van de smartphone een stuk groter. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de kans op een ongeluk verdubbelt als iemand in de auto belt met de telefoon in de hand. Appen verzesvoudigt de kans op een ongeval.Voor de campagne wordt samengewerkt met onder meer de ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en telecomproviders. Op de campagnewebsite vind je links naar allerlei handige apps (voor iPhone en Android!), waarmee je je telefoon zo kunt instellen, dat je ongestoord onderweg kunt zijn. Verder vind je ‘app-loze’ tips, zoals:

MONO-tips voor in de auto
Als je telefoon niet binnen handbereik is, kom je minder snel in de verleiding om je berichten te checken. Maak het jezelf dus makkelijk en berg je telefoon op. Bijvoorbeeld onderin je tas of in het handschoenenvakje. Of beter nog: zet hem op stil en leg je telefoon op de achterbank.

MONO-tips voor op de fiets
  • Stop je telefoon in je tas.
  • Fiets met een oortje als je moet bellen.
  • Gebruik je je telefoon als navigatie? Zet een houder op je stuur.
  • Zet je mobiel op stil.
Ga jij zelf ook MONO door het verkeer? Wat zijn jouw tips?

6 reacties

Reputatie 3
Ik ga zeker Mono door het verkeer, ik heb teveel ongelukken zien gebeuren om dat niet te doen. Maar dat gaat echt niet vanzelf. Ironisch genoeg betrap ik mezelf erop dat ook de matrixborden boven de weg met 'niet appen in het verkeer' of nu met 'rij mono' mij juist een prikkel geven om mijn telefoon te checken. Maar die prikkel onderdruk ik dan wel. Wat voor mij - vooralsnog - niet werkt zijn extra handelingen, zoals het instellen van een onderweg-modus of het gebruiken van bepaalde apps. Daar denk ik simpelweg niet aan voordat ik in de auto stap. Dat zou ik graag met een druk op een knop op bijvoorbeeld mijn stuur willen kunnen regelen. Wat mij wel helpt is de telefoon buiten handbereik leggen, met mijn carkit kan ik immers prima gebeld worden of bellen zonder mijn telefoon aan te raken. En een andere tip: ik heb mijn collega's laten weten dat wanneer ze mij nodig hebben terwijl ik onderweg ben, ik niet reageer op appjes, mailtjes of berichten in Slack (wat wij voor onze interne communicatie gebruiken). Bellen is veiliger en gaat bovendien nog sneller ook.
Reputatie 3
Deze video komt bij mij overigens nog 'iets' harder binnen:

Reputatie 1
Echt, wat een domme en geldverspillende PR campagne.
Wat leven we toch een land van luie ambtenaren en bestuurders

Hoeveel kost deze campagne 5 miljoen, 10 miljoen?
Voor 100.000 EUR had je een app kunnen maken, Mono.
Die met wat gamification, mensen had gestimuleerd om de mono app aan te zetten.
Die app doet dan automatisch wat jullie willen, hij is stil, het scherm toont geen binnenkomende berichten.
En als je hem oppakt, komt op het scherm, "MONO, gebruik je stem!"
Want die MONO app, laat de bestuurder alles met zijn stem bedienen.
Dat kost programmeer werk, maar je kunt slim en simpel beginnen.
En de stemherkenning verder trainen in het gebruik

De MONO app beloont zijn gebruiker voor het gebruik. Dat is gamification.
Het erge is, die apps zijn er al, waarom die niet verder door ontwikkeld voor deze campagne?

Hier is een gamification MOOC, die net start https://www.coursera.org/learn/gamification
Niet dat die cursus genoeg is om voldoende goede gamification in een MONO app te krijgen, maar dan weet je als opdrachtgever een beetje waar het over gaat.
Reputatie 3
Update - volgens nieuw onderzoek van Deloitte is er een sterke groei van het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Opvallend vind ik dat veel mensen zich hier zorgen over maken, maar dat ze hun eigen gedrag niet aanpassen en de irritatie vooral uitgaat naar andere mensen die teveel op hun mobiel zouden zitten... 🤔https://www.telecompaper.com/nieuws/sterke-groei-gebruik-mobiel-in-verkeer-deloitte--1269400
Reputatie 1
Je kan er van alles aan doen om het te gebruik van Smartphones te blokkeren met apps maar het blijft nu toch de keuze van de mensen zelf of ze de Smartphone laten liggen. Als je de Apps niet installeerd doen ze hun werk niet. Je zou een soort verplichte uitschakelfunctie van de Smartphone moeten hebben. Maar dat vraagt wel aan de fabrikanten van de phones om dat er standaard op te zetten.

Ik ben zelf wat aan het experimenteren gegaan en het is op zich niet moeilijk om wat oplossingen te bedenken: https://tauvicr.wordpress.com/2019/05/16/the-connected-car-story-continues/
Reputatie 3
Badge +3
Hi @tauvic ,

Interessant artikel! Wat zijn dingen waar je tegen aan liep bij het gebruiken van dit systeem?
Begrijp ik goed dat je deze blokkering ook kunt opheffen? Want anders zou je ook je telefoon niet kunnen gebruiken als je langs de kant geparkeerd staat bijvoorbeeld.
Of schakelt het systeem slechts het geluid uit, niet de functionaliteiten?

Ik ben benieuwd of je dit systeem nog altijd standaard gebruikt in de auto?
Denk je dat de fabrikanten dit uiteindelijk standaard bij nieuwe devices zullen inbouwen?

Reageer