Hoe maken we Nederland filevrij?

 • 25 juni 2018
 • 5 reacties
 • 194 Bekeken

Reputatie 4
 • Voormalig Community Manager
 • 6 reacties

Het gaat goed met de economie in Nederland. En dat is ook te merken op de weg. Telkens worden er nieuwe filerecords gevestigd. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat dit komende jaren nog eens zal toenemen met 28%. Zelfs met de geplande miljardeninvesteringen van de overheid is de verwachting dat omstreeks 2030 het verkeer op heel veel plekken in Nederland tot stilstand komt.

Wat kan er aan dit probleem worden gedaan? Volgens deskundigen zit de oplossing niet in het aanleggen van meer asfalt, maar kan de overheid beter het rijden in de spits minder aantrekkelijk maken door verkeersdeelnemers hiervoor te laten betalen. Deze strategie houdt in dat mensen geld besparen als ze buiten de drukke periodes de weg opgaan.

Wat denkt Nederland?


De ANWB heeft vorig jaar een enquête gehouden onder haar leden over hun voorkeuren voor de manier waarop de verkeersdrukte kan worden aangepakt. Zij kozen voor een aparte rijstrook voor vrachtwagens, gevolgd door beter openbaar vervoer en op de derde plaats het vermijden van woon-werkverkeer.

 1. Geef vrachtverkeer een eigen rijstrook (23%)
 2. Verbeter het openbaar vervoer (19%)
 3. Verminder het woon-werkverkeer (14%)
 4. Breid het wegennet uit (13%)
 5. Investeer in slimme technologie (9%)
 6. Verminder snelheidsverschillen (8%)
 7. Stimuleer het gebruik van de fiets (6%)
 8. Meer politie op de snelweg (5%)
 9. Leer van verkeersongevallen (2%)
 10. Zorg voor betere reisinformatie (1%)
Het resultaat van deze peiling is te vinden in het rapport Maak Nederland filevrij.

Wat is volgens jou de beste manier om Nederland filevrij te maken?

5 reacties

Reputatie 1
Badge
Ik denk dat een combinatie van #2, #5 en #7 het beste werkt.
Reputatie 3
Volgens mij zou het verminderen van woon-werkverkeer ook enorm kunnen schelen. Aangezien de files standaard in de spits zijn, is dat het moment om op te focussen. En ik mis in dit rijtje eigenlijk nog het spitsmijden, oftewel het aanpassen van reistijd (werktijd) naar daluren op de weg.
Reputatie 1
Klinkt logisch, @Emile, maar hoe combineer je dat met de rest van je leven? Kinderen naar school en opvang brengen, bijvoorbeeld. Maar ook afspraken met andere werkenden, tijdens werktijd. Ik ben benieuwd.
Reputatie 3
Dat is voor mij persoonlijk (ik reis van Utrecht naar Amsterdam) redelijk goed te doen @Celine - wanneer de school begint is het al het staartje van de ochtendspits en rijd ik meestal achter de file aan. Kwestie van je partner dan de kinderen weer op laten halen in de middag of einde dag. Wat dat betreft kijk ik ook wel uit naar zelfrijdende auto's (als het echt veilig en toegestaan is) - heerlijk een beetje werken vanuit de auto. Dan zou de file zelfs minder erg zijn.
Reputatie 3
Vandaag in het nieuws 'Meer dan de helft van de Nederlanders voor vorm van rekeningrijden': https://www.nu.nl/geldzaken/5710974/meer-dan-helft-nederlanders-voor-vorm-van-rekeningrijden.html

Reageer