Elektrisch rijden in het buitenland

  • 5 juli 2019
  • 2 reacties
  • 293 Bekeken

Reputatie 4
Badge +6
Op 1 juli publiceerde nu.nl een artikel dat eerder in Autoweek 26 is verschenen; Met de elektrische auto naar Spanje, is dat een goed plan? Met een Hyundai Kona heeft Autoweek geprobeerd om naar de Costa Brava te rijden. Dat bleek mogelijk, maar vergde wel enige voorbereiding. Zo was het nodig om vooraf een laadsleutel aan te vragen bij Plugsurfing om laders in Europa te kunnen activeren. Alleen voor Spanje moest via Electromaps een aparte laadsleutel aangevraagd worden.

Opladen tussen Luxemburg en Perpignan bleek geen groot probleem te zijn. Op de route zijn twaalf snellaadstations te vinden, die ieder zo'n 60 tot 80 kilometer uit elkaar liggen. Er werd gereden met een gemiddelde snelheid van 110 km/u en bij elke stop werd een uur geladen om de accu tot 80% op te laden. Hiermee kon met stappen van zo'n 300 kilometer gereisd worden. Uiteindelijk bleek de vertraging ten opzichte van een brandstofvoertuig gering.

Wel gaven de onderzoekers één kritische kanttekening mee: “Elke paal kan maar één auto tegelijk laden, en met de maximale laadsnelheid van 50 kWh staan de meeste auto's zoals onze Kona toch minstens een uur te wachten.
Dat wordt natuurlijk een drama op een dag als zwarte zaterdag, wanneer er ineens vijftig of honderd elektrische auto's tegelijk naar het zuiden afzakken.”

Voorlopig dus nog even niet met teveel elektrische auto’s tegelijk naar het zuiden afreizen in het hoogseizoen.

Wat is jullie ervaring met elektrisch rijden in het buitenland?

2 reacties

Reputatie 4
Badge +6
Uit het bovenstaande artikel van Autoweek blijkt dat elektrisch rijden naar je vakantiebestemming mogelijk is. Telegraaf-verslaggeefster Marjolein Hurkmans ondervond dit met haar gezin in de praktijk, met meer vakantieverkeer dan tijdens de test van Autoweek. Het is inderdaad mogelijk om elektrisch te rijden naar je vakantiebestemming in Frankrijk. Maar het vraagt wel geduld. Zo waren laadpalen bezet bij het aan komen rijden of konden laadpalen niet gebruikt worden, omdat er geen pasje was van de juiste aanbieder. Haar bevindingen lezen? Kijk op telegraaf.nl. Let op! Dit is een premium artikel. Je kunt deze lezen als je de link opent in je icognitobrowser.
Reputatie 1
Leuk artikel. Inderdaad geen sinecure, terwijl een voorspoedige reis natuurlijk een belangrijk onderdeel van de vakantie zou moeten zijn. Ik ben benieuwd of het over een aantal jaar gemakkelijker is om met een elektrische auto op vakantie te gaan.

Reageer