de hype van elektrisch rijden

  • 15 januari 2019
  • 1 reactie
  • 276 Bekeken

Waarom is de ANWB voorstander van elektrisch rijden? Voor elektrisch rijden moet stroom worden opgewekt; dat is minder milieu vriendelijk.
Vanuit de wetenschap (vandaag via Radio 1 te beluisteren geweest) is het advies dat het beter is om - bij voorkeur Europees breed - de maximum snelheid tot 110 km per uur te beperken. Dat scheelt de CO2 -uitstoot van de gehele industrie in de EU.

Iets anders is, dat de ANWB over het hoofd ziet dat elektrische auto's niet in staat zijn - dan wel dat door de fabrikant niet is toegestaan - om een aanhanger achter de auto te hangen, laat staan: een caravan.

Hoe de ANWB deze dwaze redeneertrant denkt vol te houden tegenover een aanzienlijk deel van haar leden die met een caravan rijden, is mij een raadsel. ANWB Kampeer & Caravan Kampioen maar opheffen dan?

In het katern "Leven" van de NRC van 12 januari jl. staat een test van de Kia E-Niro 64 kWh. Prijstechnisch een zeer interessante auto, want de prijs voor de duurste variant komt op € 45.510. Dat is andere koek dan de dure Tesla's!

Kijk ook even op https://ev-database.nl/auto/1125/Kia-e-Niro-64-kWh en lees dat wat het trek gewicht van deze auto is: Trekgewicht Ongeremd 0 kg; Trekgewicht Geremd 0 kg
Kortom: je kunt niet eens een fietsendrager op die auto kwijt, en dat bij een vermogen van 150 kWk (204 PK)!

Zelf rijd ik in een Volvo V70 DIESEL (dan wordt je bijna als milieucrimineel gezien); die heeft een vermogen van 185 PK en daar trek ik een caravan mee met een gewicht (beladen) van ca. 1600 kg, bij een snelheid van 100 km/uur (autosnelweg). Deze snelheid kan ik gewoon aanhouden als ik bij Perpignan de Pyrineeën over ga.

En DIESEL, beste mensen, stoot, volgens een recent onderzoeksrapport, aanzienlijk minder fijnstof uit dan de benzinevariant.

Kortom: laat u niet voor de gek houden met praatjes over grootschalig elektrisch rijden. Over milieu drammerij gesproken!

1 reactie

Reputatie 3
@Harry waarom is stroom opwekken minder milieuvriendelijk? Zon en wind genoeg in ons land, om dat op een duurzame manier te doen.

En ik begrijp je punt over de trekkracht. Maar er zijn zo'n 440.000 caravans in Nederland, tegenover 10 miljoen auto's. Dan is er toch genoeg ruimte voor meer elektrisch rijden? We moeten niet kijken naar wat niet mogelijk is, maar juist naar wat wel kan. Anders komen we nooit verder met zijn allen.

Reageer