Actieradius: wat is het?

  • 23 januari 2019
  • 0 reacties
  • 176 Bekeken
Actieradius: wat is het?
Reputatie 4
  • Voormalig Community Manager
  • 6 reacties
Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas presenteerde Nissan de Leaf E+. Een nieuw model mét verbeterde actieradius van 385 kilometer. Klinkt goed, maar hoe definiëren we actieradius eigenlijk en hoe wordt het bepaald? Een paar feiten:

De actieradius is de afstand die een voertuig kan afleggen voordat er getankt - of in het geval van een elektrisch voertuig - opgeladen moet worden. Meestal geven autofabrikanten een indicatie van actieradius, maar het daadwerkelijke aantal kilometers fluctueert. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan.

Actieradius bepalen
De daadwerkelijke actieradius hangt af van een combinatie van factoren. Het belangrijkste is de accucapaciteit van je elektrische auto. Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal kWh, hoe hoger de actieradius. Een Citroen C-Zero haalt op z’n 15 kWh-batterij bijvoorbeeld 90 kilometer, terwijl de Tesla S 100D ongeveer 510 kilometer rijdt op een batterij van 94 kWh.

Maar er komen meer dingen bij kijken. Snelheid is bijvoorbeeld van enorme invloed. Om Tesla zelf te quoten: “Het kost meer energie om tachtig kilometer per uur te rijden dan veertig. Hoe sneller je gaat, hoe groter de luchtweerstand (drag red.) op je auto.” En weer speelt ook een belangrijke rol. Met flinke tegenwind, regen of vorst kan de actieradius van je auto zomaar halveren.

Wat is de actieradius van jouw auto? En wat is bij jou de grootste beperkende factor? Deel je tips!

Foto: Nissan

0 reacties

Geen reactie

Reageer