Platform Via start proef met autonome OV-dienst

  • 6 augustus 2019
  • 0 reacties
  • 114 Bekeken

Reputatie 2
Badge +6
  • Community Manager
  • 21 reacties

Via, een Amerikaans ridesharing bedrijf, heeft een OV-dienst met autonome voertuigen gelanceerd. Het zelfrijdende voertuig, de ‘BusBot’, wordt ingezet in het Australische New South Wales en is speciaal ingericht voor bejaarden.


Met de speciale BusBot-app kunnen bewoners van het Marian Grove Retirement Village de shuttledienst inschakelen. De app geeft vervolgens aan bij welke halte ze worden opgehaald. De BusBot berekent elke route op basis van de aanvragen. Hierdoor ontstaat er volgens Via een ‘efficiënte gedeelde busdienst, zonder vast schema’. En net als Uber en Lyft zet Via zich in om in de toekomst volledig autonoom te rijden. De test met de BusBot duurt 22 weken en is gratis voor alle bewoners.
In Nederland is het al mogelijk om zelfrijdende auto’s te testen op de weg. Zo rijdt sinds mei 2019 in Den Haag de ‘Haga Shuttle’: een zelfrijdende elektrische minibus. Hiermee worden bezoekers en patiënten van het HagaZiekenhuis van de ov-halte vervoerd naar de ingang van het ziekenhuis. Ook rijdt er in Scheemda een zelfrijdende shuttle als proef tussen het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte - 1,5 kilometer verderop.

Daarnaast is het sinds 1 juli 2019 in Nederland mogelijk om zelfrijdende auto’s te testen op de openbare weg. Deze nieuwe wet maakt ook het testen met een bestuurder op afstand mogelijk.

Hoe sta jij tegenover zelfrijdend vervoer, als dat bijvoorbeeld lokale bereikbaarheid kan verbeteren (denk aan plattelandsgebieden met een lage OV dekking)?

Foto: BusBot

0 reacties

Geen reactie

Reageer