Hoe gaat het treinnetwerk van Nederland zich de komende jaren ontwikkelen?

  • 19 februari 2019
  • 0 reacties
  • 560 Bekeken
Hoe gaat het treinnetwerk van Nederland zich de komende jaren ontwikkelen?
Reputatie 3
Badge +3
  • Community Manager
  • 10 reacties
Stedelijke regio’s in Nederland worden alleen maar drukker. Dat moet anders, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Als het aan haar ligt, gaat er vanaf 2040 tussen negen grote Nederlandse steden elke tien minuten een trein rijden.

De bedoeling is dat deze negen steden worden omgetoverd tot hubs voor een nieuw, groot OV-netwerk met directe verbindingen, hogere frequenties en kortere wachttijden. Van Veldhoven noemt het zelf een ‘metro-achtige verbinding’ waarmee reizigers makkelijker heen en weer kunnen reizen tussen punt A en punt B. Het plan sluit aan op de verwachting dat er in 2040 dertig tot veertig procent meer treinverkeer zal zijn.

Een belangrijk onderdeel van dit plan is het automatisch afrekenen en integreren van reisabonnementen. In- en uitchecken moet ook verleden tijd zijn – net als het wisselen tussen verschillende vervoerders. Ondanks de versoepeling van dit proces in de afgelopen jaren, kost het volgens van Veldhoven nog te veel geld om dit nu effectief door te voeren.

Pro-rail topman Pier Eringa vindt overigens dat het allemaal een stuk sneller kan. “Eigenlijk wil je 2030 lezen waar nu 2040 staat”, vertelt hij aan ANP.

Vind jij met het oog op efficiëntie, duurzaamheid en mobiliteit deze plannen voldoende? Ben je het met Pier Eringa eens dat dit eerder al mogelijk moet zijn? Of heb je andere voorstellen?

0 reacties

Geen reactie

Reageer