De zelfrijdende fiets: hij bestaat echt!

  • 5 september 2019
  • 0 reacties
  • 360 Bekeken

Reputatie 2
Badge +6
  • Community Manager
  • 21 reacties

Een paar jaar terug was de zelfrijdende fiets nog een
1 april-grap die viral ging. Maar inmiddels is ‘ie werkelijkheid. Er is nu namelijk een fiets die zelfstandig kan fietsen zonder fietser.

De zelfrijdende fiets is van Chinese makelij. Hoewel deze nog alles behalve stabiel oogt, kan de fiets zelf vooruitkomen, zich in balans houden en obstakels ontwijken. Hij reageert ook op stemcommando’s. Dit alles dankzij de slimme hybride Tianjic-chip, die gebaseerd is op het menselijk brein en waarin twee type algoritmes samenkomen.

Doorbraak
Shi Luping van het Center for Brain Inspired Computing Research aan de Chinese Tsinghua Universiteit is verantwoordelijk voor deze doorbraak. De nieuwe chip combineert neurowetenschap (de chip imiteert de hersenen) met computerkunde (machine-learning algoritmes). Daardoor is fietsen zonder fietser mogelijk, maar uiteindelijk moet dezelfde technologie ook zelfrijdende auto’s en smart robots efficiënter maken.

Zie jij toepassingen voor de zelfrijdende fiets, of denk je dat het vooral de techniek in de chip is die interessant is voor de toekomst? Praat mee!

0 reacties

Geen reactie

Reageer