Autodelen: wat kost het en wat levert het op?

  • 2 januari 2019
  • 0 reacties
  • 517 Bekeken

Reputatie 5

Voor de verhuurder

Wanneer je besluit om je eigen auto te gaan verhuren, dan bestaat het bedrag dat je daarvoor kunt vragen meestal uit een combinatie van een huurprijs (per minuut, uur of dag), een kilometerprijs en een brandstofprijs. De hoogte van de tarieven bepaal je veelal zelf, maar omdat deze transparant zijn voor de huurders kun je daarmee niet te hoog gaan zitten, want dan prijs je jezelf uit de markt.

Afhankelijk van jouw situatie, kan het uitlenen van je auto gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Zolang er sprake is van incidentele verhuur ziet de belastingdienst je als consument en niet als ondernemer, raadpleeg hier eventueel je belastingadviseur voor.

Het verhuren doe je via een van de verschillende bemiddelingsplatformen (op Ritjeweg vind je een actueel overzicht). Daar worden over het algemeen alleen kosten in rekening gebracht wanneer je auto ook daadwerkelijk verhuurd wordt. Voorbeeld: MyWheels berekent per etmaal dat jouw auto verhuurd wordt €2,50 bemiddelingskosten en 20% van de verhuuropbrengst voor de ritverzekering.

Voor de huurder
Op de verschillende platformen variëren de prijzen, waarbij een kleine gezinsauto goedkoper is dan bijvoorbeeld een bestelbus. Gemiddeld moet een huurder rekening houden met een huurprijs tussen de €2,50 en €25,- per uur.

Per platform kunnen de kosten worden berekend op basis van deze elementen:

- Een tarief per uur of per minuut
- Een tarief per kilometer
- Benzinekosten (per kilometer)
- Een starttarief
- Maandelijkse abonnementskosten
- Eenmalige borg
- Eigen risico

Op Ritjeweg kun je relatief eenvoudig een eerste indicatieve berekening maken van wat een deelauto jou zou kosten bij de verschillende aanbieders.

Foto: MyWheels

0 reacties

Geen reactie

Reageer