Airtaxi's, drone's en pods in Dubai: leuke gimmick of goede ontwikkeling?

  • 14 februari 2019
  • 0 reacties
  • 121 Bekeken

Reputatie 4
  • Voormalig Community Manager
  • 6 reacties


In 2016 kwam Sjeik Mohammed bin Rashid - vice president en prime minister van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai - met een ambitieus plan op de proppen. Een kwart van alle reizen binnen Dubai moest voor 2030 autonoom zijn. De stad is inmiddels hard op weg om dit te realiseren.

Zo werkt de Midden-Oosterse carsharing-app ‘Careem’ al samen met NEXT Future Transportation om elektrische autonome pods te ontwikkelen. In 2017 begonnen de eerste tests met deze drones. Naar verwachting gaan ze binnen vier tot vijf jaar live en zullen ze twee passagiers maximaal dertig minuten lang via de lucht kunnen vervoeren.

Volgens de Dubai Future Foundation zal het nieuwe plan daarnaast flink wat centen besparen:

- Tot vijf miljoen dagelijkse tripjes kunnen anders worden ingericht. Daarmee bespaard Dubai een slordige zes miljard dollar per jaar.
- De individuele productiviteit zal er met dertien procent op vooruit gaan. Ook bespaart de stad zo’n 44 procent aan vervoerskosten.
- Het terugdraaien van de luchtvervuiling scheelt Dubai zo’n 400 miljoen dollar.
- Het verbeteren van de efficiëntie van de transportsector levert de stad ongeveer 4,9 miljard dollar op.

Daarnaast lanceerde Dubai in 2018 een wereldwijde challenge met een totale waarde van vijf miljoen dollar. Het doel? Bedrijven, start-ups en academische instanties laten nadenken over first- en last-mile connections. Lees: hoe we mensen van en naar dit soort OV-diensten krijgen.

Wat denken jullie? Is dit plan haalbaar? Of klinkt het wat jullie betreft nog te veel als toekomstmuziek?

Foto: NEXT Future Transportation

0 reacties

Geen reactie

Reageer