Wat is lane keeping?

  • 22 juni 2018
  • 3 reacties
  • 939 Bekeken

Reputatie 4
  • Voormalig Community Manager
  • 6 reactiesWisselen van rijbaan kan gevaarlijk zijn. Daarom zijn er in steeds meer nieuwe autosystemen aanwezig die bestuurders hierbij helpen. Bijvoorbeeld door middel van ‘lane keeping’. Er zijn grofweg twee soorten:
  1. Lane assist
  2. Lane departure warning

Hoe werkt lane assist?


Sensors scannen de weg en zien de strepen van jouw rijstrook. Kom je te dicht langs de rijstrook, dan stuurt het systeem je automatisch terug als je de rijbaan dreigt te verlaten. In een elektrische auto wordt het stuur bediend door het systeem. In andere auto’s wordt vaak een wiel geleidelijk afgeremd.

Dit betekent echter niet dat je achterover kunt leunen. Haal je je handen van het stuur, dan stopt het systeem met werken. Plotselinge stuurbewegingen of manoeuvres kunnen ook niet aangepast worden door de rijstrook assistentiesystemen.

Hoe werkt lane departure warning?


Lane departure warning stuurt een trilling door het stuur, of speelt een geluidssignaal af als je de rijstrook dreigt te verlaten. Als je over de streep dreigt te gaan zonder je richtingaanwijzer te gebruiken waarschuwt het systeem je. Als je expres van rijbaan wisselt waarschuwt het systeem niet. Zolang je maar je richtingaanwijzer gebruikt.

Het grote verschil tussen de twee systemen is dat lane assist een assistentiesysteem is en dus actief ingrijpt. Terwijl lane departure een waarschuwingssysteem is.

Hoe werkt het in de praktijk?


In de praktijk werken de rijstrookassistenten heel goed. Als je vaak vergeet om in het verkeer je richtingaanwijzer te gebruiken kun je de geluiden en/of trillingen op den duur vervelend gaan vinden. Maar je kunt de systemen ook uitzetten.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met lane keeping? Geeft het jou een veilig gevoel?

3 reacties

Hoe kom ik er achter of mijn auto dit kan?
Reputatie 3
Dat zou je in het boekje van jouw auto moeten kunnen vinden @Marianne de Jonge, wanneer je ergens een knopje hebt dat hierop lijkt dan beschik je over lane keeping (auto tussen stippellijnen, knopje kan ook ergen op het dashboard zitten, of op de middenconsole). Maar even Googelen op jouw auto (merk, model, bouwjaar) in combinatie met 'lane keeping' is waarschijnlijk sneller :)

Reputatie 4
Badge +6
In 2017 hebben ANWB-leden tijdens de Safe Car Experience georganiseerd door ANWB en Bosch ervaring opgedaan met Lane Keeping systemen en adaptieve cruise control. Hun ervaringen zie je in het onderstaande filmpje.

Reageer