Sticky

Over ADAS

  • 31 mei 2019
  • 8 reacties
  • 2573 Bekeken

Reputatie 5

Wat zijn ADAS?

ADAS is de afkorting voor ‘Advanced Driver Assistance Systems’. En dat is weer Engels voor ‘geautomatiseerde bestuurder assistentie systemen’. Een mond vol voor de verschillende elektronica in onze auto’s die als doel hebben ons verkeer veiliger te maken. Zo worden we geholpen om risico’s te vermijden en gevaarlijke situaties op de weg onder controle te krijgen.

Pas op! Botsing!
Een eenvoudig voorbeeld is het piepje in je auto als je achteruit rijdt. Objecten die heel dichtbij komen, worden gedetecteerd, wat jou weer helpt om nergens tegen aan te rijden. Een ander voorbeeld is het ‘collision warning system’. Dit systeem ontdekt gevaarlijke situaties in het voorliggende verkeer, vóórdat ze gebeuren.

Hoe werkt ADAS?
ADAS werken door middel van RADAR (zoals in verkeerstoren op het vliegveld) of LIDAR (met laserlicht!). Maar ook GPS, bluetooth, wifi of 4G zijn signalen die de systemen gebruiken om de omgeving van je auto te ‘scannen’ en deze informatie voor jouw rit ‘geschikt’ te maken. Sommige ADAS waarschuwen alleen, andere ADAS nemen voor een korte periode de besturing van je auto over. Allemaal voor jouw veiligheid én die van je medeweggebruikers.

8 reacties

Reputatie 2

Als aanvulling op duidelijke uitleg, Is een camera en ultrasoon ook technieken die gebruikt worden voor ADAS.
Camera, achter de voorruit.
Ultrasoon voor de bekende parkeersensoren.

 

Reputatie 2

Even een bovenaanzicht waar welk systeem zich bevind en de afstanden die er mee gemoeid zijn,

Reputatie 2
Badge +4

Dank voor de toevoeging, @René van Arkel!

Reputatie 2

Wie stuurt?

Klik op bovenstaande link en lees het rapport van de overheid inzake verkeersveiligheid en automatisering in het verkeer.

Reputatie 4
Badge +6

Wie stuurt?

Klik op bovenstaande link en lees het rapport van de overheid inzake verkeersveiligheid en automatisering in het verkeer.

Discussiëren over het rapport van de Onderzoeksraad kan op deze topic:relaxed:

Reputatie 2

In deze topic vindt je welke ADAS systemen verplicht worden gesteld door het Europees parlement.

De autofabrikanten hebben er nog niet op gereageerd, maar ze schijnen dat dit allemaal veel te snel gaat. Een ding is zeker, de auto’s zullen er ook niet goedkoper op worden……….

Reputatie 3
Badge +3

Goedkoper niet, denk ik @René van Arkel. Maar met door zo’n verplichting moeten fabrikanten denk ik wel op zoek naar inventieve manieren om auto’s betaalbaar te houden. Dus wellicht valt het allemaal mee. :) 

 

Daarnaast wijst onderzoek uit dat vakkundig gebruik van ADAS leidt tot een kwart minder schade. Best interessante cijfers, al zeg ik het zelf.

 

 

Reputatie 2

Ja, een kwart minder in 2030 en vakkundig gebruik. We hebben nog even te gaan. Het heeft zo zijn voor en nadelen.

Voor schadebedrijven geen mooi beeld, voor verzekeringen weer positief. Al moet ik op merken @Bram dat de schadelast zal stijgen, dus het gerepareerd krijgen (en dan nog op de juiste manier) van schade duurder wordt.

 

Reageer