Handleiding Slim Onderweg community

  • 23 mei 2018
  • 0 reacties
  • 225 Bekeken

Reputatie 4
  • Voormalig Community Manager
  • 6 reacties
Misschien heb je al wat forumervaring en ben je helemaal thuis in de wereld van online communities óf misschien ben je nog helemaal niet bekend met een forum. In dit topic vind je een handleiding om makkelijk je weg te vinden binnen deze community. Klik op 'Toon inhoud' om de uitleg over het onderwerp te lezen.

Categorie
Om structuur te geven aan de verschillende onderwerpen, is het forum opgebouwd uit meerdere categorieën. Een categorie is een onderdeel waar niet in gepost kan worden, maar puur en alleen is gemaakt om extra structuur te geven.
Bijvoorbeeld: 'Slimme auto' is een categorie en deze categorie is weer opgebouwd uit zogenaamde subforums, zoals 'Zelfrijdende auto'.

Subforum
Een subforum is een plek waar de topics over een specifiek onderwerp staan. Binnen een forum kunnen communityleden zelf topics starten of reageren op bestaande topics.
Bijvoorbeeld: 'Zelfrijdende auto' is een subforum in de categorie 'Slimme auto'. In het 'Zelfrijdende auto' subforum vind je topics van andere gebruikers die allemaal gaan over (ontwikkelingen betreft) zelfrijdende auto's.

Topic
Een topic bestaat uit een start post, met daaronder reacties op deze post. Deze worden in dit forum weergegeven van oud naar nieuw, maar dit kun je zelf eenvoudig wijzigen, bijvoorbeeld naar nieuwste of meest gewaarde reactie bovenaan. Een nieuw topic kan worden gestart door een bericht te plaatsen in een subforum.
Degene die het topic start, wordt als de auteur aangegeven. Andere leden van Slim Onderweg kunnen reageren op dit bericht. Andere benamingen voor een topic zijn ook wel: onderwerp, discussie of thread.
Bijvoorbeeld: 'Huisregels Slim Onderweg community' is een topic. Dit topic past binnen het subforum 'Aan de slag' en dit subforum valt weer onder de categorie 'Welkom!'.

Het verschil tussen een 'Topic' en een 'Vraag'
Wanneer je een nieuw topic opent, kan je kiezen uit 'Topic' en 'Vraag'. Wanneer je een topic opent als 'Vraag', kan je het beste antwoord op jouw vraag markeren, waardoor het antwoord onder jouw post komt te staan. Open alleen een topic als 'Vraag', als er ook één beste antwoord op jouw vraag gegeven kan worden.
Beste antwoord kiezen
Op de community kan degene die een topic is gestart als 'Vraag', een reactie van iemand anders markeren als hét juiste antwoord. Zo kunnen andere lezers in één oogopslag zien dat de vraag is beantwoord.
Topictitel
Als je een nieuw topic start dan geef je het topic ook een titel. Zorg ervoor dat de titel duidelijk de lading van jouw topic dekt. Het kan voorkomen dat een van de community managers de titel aanpast. Dit wordt dit gedaan om ervoor te zorgen dat de inhoud van het topic duidelijker beschreven wordt in de titel. Bovendien zal het topic ook beter te vinden zijn in de zoekresultaten van verschillende zoekmachines, zoals Google.
Sticky topic
Een sticky topic betekent dat een bepaald topic altijd bovenaan in het subforum blijft staan, omdat er informatie instaat die belangrijk kan zijn voor veel gebruikers. Je kunt zelf geen topic sticky maken, dit kan alleen gedaan worden door community managers.
Topic volgen
Heb je een topic gevonden dat je graag wilt blijven volgen? Klik dan onderaan dit topic op het sterretje. Je ontvangt dan per mail een notificatie wanneer er activiteit is in het topic. Je volgt automatisch topics waar je op hebt gereageerd. Dit kan je uitzetten via je instellingen.
Wil je geen notificaties meer ontvangen, ga dan naar jouw favorieten om de topics die jij volgt te 'ontvolgen' - klik hiervoor op het sterretje.
NB: Je kunt je alleen topics volgen als je bent ingelogd op de community.

Subforum volgen
Is er een subforum over een onderwerp waar je buitengewoon in geïnteresseerd bent? Abonneer je dan door rechts op de knop 'Abonneer' te klikken. Je krijgt dan per mail een notificatie als er nieuwe topics in het subforum geopend worden. Je zet de notificaties uit door op de knop 'Afmelden' te klikken (je vindt deze op dezelfde plek als de knop 'Abonneer').
Reactie
Leden van Slim Onderweg kunnen reageren op een topic. De inhoud van het eerste bericht in het topic is het uitgangspunt van het onderwerp waarop je reageert. Dit heet on-topic. Als een gebruiker 'afdwaalt' van het onderwerp in dit topic, dan heet dit off-topic. Off-topic gaan is niet gewenst, omdat het dan niet langer gaat over het onderwerp zoals de topicstarter het bedoeld heeft. Zie hiervoor ook de 'Huisregels'.
NB: Je kunt alleen reacties plaatsen als je bent ingelogd op de community.

Berichten editten
Je kunt jouw eigen bericht tot een uur na plaatsing bewerken. Dit doe je door onderaan jouw bericht op de drie puntjes te klikken, en vervolgens op 'bewerk'.
Mentions
Door een communitylid te taggen in jouw bericht, krijgt hij of zij een notificatie per mail. Wil je een ander communitylid taggen in een bericht, typ dan @ en vervolgens direct daar achteraan de gebruikersnaam. Verschijnt de naam van de gebruiker die je wil taggen? Klik er dan op, zodat de mention in jouw bericht verschijnt.
Likes
Op de community kun je reacties en posts van andere communityleden liken. Je kunt dit doen door onder een reactie op de duim te klikken. Je kunt hiermee bijvoorbeeld aangeven dat je het eens bent met een reactie van een ander communitylid.
Cross-posten
Cross-posten betekent dat een gebruiker hetzelfde bericht meerdere keren tegelijkertijd in op verschillende plekken op het forum plaatst. Cross-posten is tegen de huisregels en community managers kunnen jouw berichten verwijderen.
Handtekening
Een handtekening is een zin die onderaan elk bericht staat die door een gebruiker wordt geplaatst. Dit kan een motto, spreuk of naam zijn. Vaak wordt er ook relevante informatie in vermeld. Bijvoorbeeld iets over jouw affiniteit met slimme mobiliteit.
Privéberichten
Privéberichten zijn berichten die van de ene naar de andere gebruiker gestuurd worden, zonder dat andere gebruikers de inhoud kunnen inzien. Een privébericht sturen doe je door op de naam van de gebruiker te klikken. Zodra je op de naam hebt geklikt wordt je doorverwezen naar de profielpagina van deze gebruiker. Op deze pagina vind je het knopje 'Privébericht'. Als je op dit knopje klikt dan kom je in een venster waar je een bericht kan typen en versturen.
Jouw reputatie
Jouw reputatie op de community wordt weergegeven als hartje, te zien naast jouw profielfoto. Hoe meer likes je krijgt, hoe sneller jouw hartje gevuld is! Via jouw instellingen kan je aangeven of je wil dat jouw reputatie wordt weergegeven of niet.
Jouw rank
Bij jouw gebruikersnaam zie je een titel staan, deze noemen we 'rank'. Je rank verandert naarmate je actiever wordt op Slim Onderweg. Via jouw instellingen kan je aangeven of je jouw rank wil weergeven of verbergen voor andere communityleden.

0 reacties

Geen reactie

Reageer